2-fase aanbesteding in het sociaal domein

Een van onze partners, de gemeente Zwolle, kwam vorig jaar zomer naar ons toe met de vraag eens mee te denken in een bijzonder project.  Zwolle heeft de ambitie een inclusieve stad te zijn waar mensen wonen op een plek die bij hun past. Daarnaast is Zwolle bezig met de transitie van beschermd wonen in een instelling naar beschermd wonen thuis. Dit vraagt om een palet aan innovatieve woonvormen. Een van die woonvormen is gemengd wonen in community’s, het geclusterd wonen beschermd thuis (gwbt).

Deze voorziening is een nieuw product voor de gemeente Zwolle, waarbij voor de totstandkoming van dit product samengewerkt moet worden met veel externe partijen als zorgaanbieders, woningcorporaties en welzijnsorganisaties.

De vraag die aan Ons gesteld werd was: Hoe kunnen we een product dat voor ons nieuw is, waarbij we met en van elkaar willen leren en vanuit de gezamenlijkheid komen tot een passend, divers aanbod in Zwolle (verschillende initiatieven, voor verschillende groepen inwoners) aanbesteden?

Het antwoord: Een innovatief project vraagt om een innovatieve aanbesteding die ruimte biedt aan ontwikkeling en dialoog met de markt. Na wat research is gekozen voor de 2-fase aanpak in het sociaal domein, zoals uitgewerkt in de handreiking van de VNG (SAS procedure optie IV). Deze manier van aanbesteden is nieuw binnen het sociaal domein maar de collega’s van Ons en de collega’s van infra werken hier al jaren mee. Zij hebben ons ook van de nodige input voorzien.

Deze unieke vorm van aanbesteden zal naar verwachting leiden tot een bijzondere vorm van co-creatie tussen woningcorporaties, zorg- en welzijnspartners en gemeente en resulteren in meer innovatieve woonvormen. De aanbestedingsfase is recentelijk afgerond en per 1 juli 2023 start de ontwerpfase. In deze fase wordt er samen met alle partners gewerkt aan de ontwikkeling van het product en alles wat daarbij hoort.