De arbeidsmarkt in transitie

19-12-2023

Hoe gaan we al het werk gedaan krijgen? We voelen het natuurlijk allemaal al een tijdje ‘aan ons water’. Het vinden van goede mensen op onze vacatures is niet altijd zo makkelijk. Een tijdje geleden kwam UvA hoofddocent en futurist Bart Götte ons in een keynote inspireren over De toekomst van werk. Hij onderbouwde met cijfers wat we al lang voelen: de arbeidsmarkt wordt door de vergrijzing nog veel krapper. Er zijn op dit moment al 122 vacatures per 100 werkzoekenden. Iedereen die kán werken is inmiddels wel aan het werk. Je kunt recruiters wel opdracht geven de vijver van je concullega leeg te vissen, maar dat is een zero sum game. Niemand wordt daar beter van. Het is aan ons de taak om het werk anders te organiseren. En anders is ook écht anders. Bart noemt dat van de blauwe naar de gele lijn komen.

Maar hoe dan?  
Kleine stapjes zetten gaat niet voldoende zijn. We zullen een transformatie moeten doormaken in hoe we werk organiseren. Wij stelden de logische vraag: maar hoe doen we dat dan? En daar zit hem de crux, dat weet niemand. We weten wel ongeveer wat de bedoeling is en waar we ongeveer uit willen komen. Daar kun je echter niet een lineair stappenplan voor maken. Het vraagt experimenteren. Soms iets gewaagd echt anders doen. Uit je vaste patronen komen.  

Sinterklaasspanning 
We leven in een super interessante tijd. Ik hou er persoonlijk wel van om mijn overtuigingen opgeschut te krijgen. Om te denken: “ja maar dat kan echt niet!” En me dan te realiseren dat het eigenlijk best wél kan. Waar ik bijvoorbeeld naar uitkijk is dat we (bepaald) werk meer zullen organiseren rondom complexe opgaven. Deze opgaven hebben wel een bedoeling, maar geen concreet punt waar je uitkomt. Het is werk bij uitstek dat je niet alleen kunt, maar waarop iedereen vanuit zijn of haar talenten waarde toevoegt. Voor gemeenten zijn dat bijvoorbeeld vraagstukken als: ‘hoe zorgen we dat niemand in onze stad eenzaam is?’ Of ‘hoe stimuleren we duurzame initiatieven?’ Of zoals bij Ons: ‘hoe benutten we de kansen van AI op een verantwoorde manier en zorgen we dat we onze partners daarbij goed kunnen adviseren?’ Of: ‘hoe worden we van vooral uitvoerder steeds meer de ‘trusted advisor’ van onze partners?  

 Mij geeft het wel een beetje sinterklaasspanning, alsof het de avond voor Sinterklaas is. Vol verwachting met wat kriebels in de buik. En ook wetend dat Sinterklaas altijd met een tof cadeau komt. Ik ben benieuwd hoe wij deze transitie gaan maken.

P.s. 
Op het plaatje met de kaart van Nederland zie je dat deze transitie voor Ons ook kansen geeft. De grootstedelijke gebieden krijgen steeds meer een aanzuigende werking. Vooral de perifere gebieden lopen leeg. In Zwolle zitten we in een bubbel waar nog wel (wat) mensen te vinden zijn. Voor veel van de omliggende gemeentes zal de situatie echt nijpend worden. Die zullen het werk niet meer georganiseerd kunnen krijgen. Dan is het heel logisch als ze bij Ons aan de deur kloppen. Als wij er in slagen om de transitie wel op tijd te maken, kunnen we onze toegevoegde waarde nog meer vergroten in de regio. Een mooie kans voor Ons!

 

 

 

(Door Marieke Bakelaar)