De Energieklussers van Zwartewaterland!

25-09-2023

Vanwege de stijgende energiekosten, waardoor huishoudens meer moeite hebben met het betalen van de energierekening, heeft de gemeente Zwartewaterland in november 2022 een plan van aanpak energiearmoede vastgesteld. Het doel? Het structureel verlagen van het energieverbruik en de energiekosten bij huishoudens met energiearmoede.

De energieklussers 

De energieklussers zijn een onderdeel van deze aanpak tegen energiearmoede.
Deze klussers gaan bij huishoudens in de gemeente Zwartewaterland langs om verschillende kleine energiebesparende maatregelen toe te passen. Zodat de energierekening omlaag kan. 
De gemeente wil deze energieklussers lokaal werven en opleiden. Ook de kleine energiebesparende maatregelen moeten lokaal worden ingekocht.  

Lokale bouwmarkten 

Een aantal lokale bouwmarkten zijn uitgenodigd om deel te nemen aan een meervoudig onderhandse aanbesteding. Dit was wel even wennen voor ze!
Hier en daar was dan ook wat begeleiding nodig om ze door het proces heen te helpen. Het was mooi om te zien dat de bouwmarkten enthousiast waren over het plan en hier graag aan mee wilden helpen. 

Kennismaking 

Nadat de opdracht was gegund, zijn we langs alle drie bouwmarkten gegaan om kennis te maken en verdere afspraken te maken over het bestellen en afhalen van de materialen.
Het resultaat: Concordia (Genemuiden), Hubo (Hasselt) en Alles onder 1 dak (Zwartsluis) zijn klaar om de benodigde materialen te leveren voor de energieklussers. Nu maar hopen dat er zich voldoende enthousiastelingen melden om energieklusser te worden! 

Wij zijn benieuwd naar het resultaat en houden je op de hoogte!