Duurzame Aanpak in Gladheidbestrijding door de Provincie Overijssel en Ons

15-04-2024

Vorige maand heeft de provincie Overijssel in samenwerking met Ons een contract afgesloten naar aanleiding van de Europese aanbesteding ‘Gladheidbestrijdingsmaterieel’. Dit contract omvat niet alleen de aankoop van nieuw materieel, maar ook tweedehands zoutstrooiers. Een primeur voor de Provincie Overijssel! Tijdens deze aanbesteding is gekozen  om een deel van de zoutstrooiers tweedehands aan te schaffen, waarmee een belangrijke stap wordt gezet richting circulaire economie.

Over de Aanbesteding

De Provincie Overijssel heeft een uitgebreid netwerk aan fietspaden en wegen en heeft op dit netwerk de inspanningsverplichting voor gladheidsbestrijding in de winterperiode.
Wist je dat dit netwerk bestaat uit 646 kilometer hoofdrijbanen, 173 kilometer parallelwegen en 518 kilometer fietspaden?
Daar hebben ze best wat zoutstrooiers en sneeuwploegen voor nodig. We willen dit daarom zo duurzaam mogelijk doen.

De Partners

Deze aanbesteding is uitgevoerd met de betrokkenheid van jurist Karin van Dijk en inkoopadviseurs Alexander Medema en Marije Trompetter. Tevens uniek voor de Provincie Overijssel aan deze procedure is de keuze voor ‘dual sourcing’, waarbij overeenkomsten zijn gesloten met zowel Aebi Schmidt Nederland B.V. als Schuitemaker Industrial B.V. Deze leveranciers zullen de komende 5 jaar de benodigde zoutstrooiers en sneeuwploegen leveren en ook het onderhoud voor een periode van 15 tot 20 jaar verzorgen.

Een Stap Naar Duurzaamheid

Een belangrijk uitgangspunt van deze aanbesteding was het streven naar Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. In lijn met deze ambitie is gekozen voor de aankoop van tweedehands opzet(nat)zoutstrooiers, een primeur voor de provincie Overijssel. Deze keuze, voortkomend uit een ontwikkeltraject, resulteert in aanzienlijke CO2-besparingen en toont aan dat tweedehands materieel niet onderdoet voor nieuw, zowel qua kwaliteit als inzetbaarheid.

Impact en Vooruitblik

Tijdens het Nationaal Gladheidscongres 2024 werd deze innovatieve aanpak gepresenteerd door Johan Brand (Provincie Overijssel) en Alexander Medema (Senior Inkoper Ons), wat leidde tot grote belangstelling.
Komende winter rijden eerste ‘zo-goed-als-nieuwe’ zoutstrooiers op de wegen in de Provincie Overijssel.
Wij zijn als Ons enthousiast over deze duurzame stappen binnen de overheid. Dit is slechts één stap in de richting van een circulaire toekomst.