Geslaagde start traineeship op de afdeling ICT

23-02-2023

Afgelopen periode zijn Ahmed (44) en Auke (27) gestart met hun traineeship op de afdeling ICT. Voordat ze hiermee konden starten hebben ze eerst de basisopleiding ICT aan het Deltion College in Zwolle met veel succes afgerond. Via onze samenwerking met het UWV en Deltion Collega zijn beide mannen in contact met Ons gekomen. In dit artikel vertellen ze er meer over!

Wat gaan ze doen? 

Ahmed en Auke werken beide twee dagen op de ICT servicedesk. Om ze te leren wat er allemaal speelt binnen onze ingewikkelde en complexe ICT-organisatie, gaan Ahmed en Auke beide twee dagen per week op de ICT Servicedesk werken. Dit is een goede aanvulling op hun interne opleiding tot Functioneel Applicatie Beheerder (Ahmed) en Technisch Applicatie Beheerder (Auke). Het traineeship duurt 7 maanden. In die periode gaan ze ook meerdere opleidingen volgen met bijbehorende certificeringen. De bedoeling is dat ze na 7 maanden klaar zijn om mee te draaien als FAB-er en TAB-er. Na verloop van tijd kunnen zij zich verder specialiseren binnen onze organisatie.
 

‘Het is een moeilijk traject. Ik heb nog geen werkervaring binnen ICT, maar mijn interesse zit wel in het vakgebied. Ik leer steeds meer en heb veel collega’s die mij helpen. Het is een ontzettend complexe organisatie. We zorgen ervoor dat alles op het gebied van ICT vlekkeloos verloopt voor de 6 partners, dat zijn zo’n 4500 medewerkers. Dat is een enorme klus met veel uitdagingen.’, aldus Ahmed.  

Zelfredzaamheid 

Het is belangrijk dat onze trainees een hoge kwaliteit van zelfredzaamheid hebben. Ze zijn hier ook op geselecteerd. Maar de begeleiding vanuit onze organisatie is ook ontzettend belangrijk. Het is een risico dat jongens afhaken tijdens de interne opleiding, omdat ze worden overspoeld en niet de juiste richting op worden gestuurd.
Wij zijn als organisatie niet op zoek naar opvulling van mankracht, maar naar aanvulling. Ook in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. De werknemer staat bij ons altijd centraal. Zo kijken we naar wat de trainee meeneemt en toevoegt aan onze organisatie. We proberen de competenties van de trainees zo in te zetten dat ze het DNA van het team kunnen veranderen. 

Samenwerking UWV en Deltion College 

We hebben een mooie samenwerking met het UWV en Deltion College. Zo biedt het Deltion College de basisopleiding ICT aan. In drie maanden tijd word je klaargestoomd met de basisbeginselen van ICT. 
Met andere woorden: ICT in een nutshell. Daarna start de traineeperiode bij een werkgever waaraan je gematcht bent.
Wij hebben regelmatig contact met het UWV over potentiële medewerkers en opleidingen. We zijn blij met deze samenwerking. Het is de eerste keer dat we het traineeship op deze manier aanbieden.  

 Wilco Rietveld (teamleider Servicedesk & FAB) werd getipt door zijn collega Sebastiaan (teamleider TAB & Data Management).
‘We vissen allemaal in dezelfde vijver dus we moeten het anders aanpakken. Tijdens de speeddates sprongen Auke en Ahmed er echt uit. Gelukkig was er een match!’ vertelt Wilco. 

 ‘We zijn superblij dat we deze kans hebben gekregen’, aldus Ahmed.  

 Tijdens de speeddates die georganiseerd zijn door het UWV hebben Ahmed en Auke met meerdere bedrijven gedatet. ‘Eigenlijk sprong Ons daar met vlag en wimpel bovenuit. De teamleider was heel open en geïnteresseerd in mij.’, aldus Auke. Het voelde meteen goed!