ssc-ons.nl nu compleet toegankelijk voor mensen met een beperking

11-01-2022

Al eens gehoord van een website met voorleesfunctie? Met 4,5 miljoen mensen in Nederland die een beperking hebben, was er reden genoeg om aan de slag te gaan. Inmiddels bevatten de afbeeldingen een omschrijving, hebben de teksten een duidelijke opmaak en zijn de contrasten in onze kleuren aangepast. Hiermee scoorden we de volle 100% voor de toetsing. Benieuwd hoe we dit hebben gedaan en wat het ons oplevert? We nemen je mee!

Veel van de aanpassingen die zijn gedaan zie je aan de voorkant van de website niet. Het zijn vooral aanpassingen bij de instellingen en opmaak van documenten en in de code van de webpagina’s, waardoor bijvoorbeeld iemand die blind is de site voorgelezen kan krijgen en daarbij geen informatie mist die we voor mensen zonder een beperking in afbeeldingen tonen.

Volle 100% score

In samenwerking met IMPRES Media doken we de techniek in. We implementeerden allerlei tags, pasten we de codering aan en maakten we PDF-bestanden leesbaar voor ondersteunende systemen. Dat resulteerde in een volle 100% score voor de toetsing en daarmee het behalen van het AA-label voor de Wet Digitale Toegankelijkheid, oftewel de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). En eerlijk is eerlijk, het had wat voeten in aarde, maar we zijn met vlag en wimpel geslaagd!

Voor wie is het?

Het A-label is een label wat aangeeft dat er functionaliteiten zijn ingebouwd voor mensen met een van de volgende beperkingen:

  • Visuele beperking
  • Auditieve beperking
  • Cognitieve of neurologische beperking
  • Fysieke beperking
  • Spraakbeperking

Concreet betekent dit dat er bijvoorbeeld op ssc-ons.nl altijd een beschrijving beschikbaar is bij een afbeelding, zodat hulpsystemen dit kunnen voorlezen. Ook in de opmaak van zowel de bestanden als de webpagina’s is dit uitgewerkt, zo worden de kopteksten apart bestempeld waardoor het onderscheid in teksten goed gemaakt kan worden in bijvoorbeeld een voorleesfunctie, en is er extra contrast in de kleuren aangebracht.
In april 2021 zetten we onze compleet vernieuwde website live. Een visitekaartje waar we trots op zijn. Nu is ook de toegankelijkheid tot in de puntjes geregeld.

Waarom?

Naast het feit dat er alleen al in Nederland 4,5 miljoen mensen zijn met een beperking en dat al reden genoeg is om álle websites digitaal toegankelijk te maken, zijn sinds 1 juli 2018 alle Nederlandse (semi-)overheden verplicht om met alle digitale kanalen te voldoen aan de richtlijnen van de autoriteit World Wide Web Consortium (W3C) volgens de Europese toegankelijkheidsstandaard EN 301549.

Lees hier het complete onderzoeksrapport