Werkgevers en werkzoekenden vinden elkaar dankzij voorschakel traject ICT

09-01-2023

De arbeidsmarkt is en blijft zeer krap. Ook voor IT-werkgevers in de regio Zwolle is het al een tijdje lastig om geschikte medewerkers te vinden. Eind 2021 hebben Deltion College en Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle daarom de handen ineengeslagen en zijn zij gestart met het Voorschakeltraject ICT Applicatiebeheer en Deskengineer. Wij zijn één van de deelnemers van dit mooie voorschakeltraject! Meer weten? Lees het artikel hieronder.

Om werkzoekenden en werkgevers uit de IT-sector samen te brengen, ontwikkelden Wiepie van der Veen (adviseur Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle, links op de foto) en Eric Nak (accountmanager ICT Deltion College, midden op de foto) samen met het bedrijfsleven het ‘Voorschakeltraject ICT Applicatiebeheer en Deskengineer’. Eind september zijn de eerste deelnemers aan het opleidingstraject van 12 weken begonnen. Bij succesvolle afronding krijgen zij minimaal een halfjaarcontract aangeboden bij het bedrijf waar zij tijdens het traject praktijkervaring opdoen.

De arbeidsmarkt is en blijft zeer krap. Ook voor IT-werkgevers in de regio Zwolle is het al een tijdje lastig om geschikte medewerkers te vinden. Eind 2021 hebben Deltion College en WSP Regio Zwolle daarom de handen ineengeslagen. Wiepie van der Veen: “We zijn gaan onderzoeken hoe we gemotiveerde werkzoekenden en werkgevers samen konden brengen. Begin dit jaar zijn bijvoorbeeld sessies georganiseerd waaraan IT-bedrijven en werkgevers met IT-functies deelnamen om hun behoeften, tekorten en kansen te benoemen. Zo is het Voorschakeltraject ICT Applicatiebeheer en Deskengineer ontstaan.”

Het voorschakeltraject is een oriëntatietraject voor werkzoekenden met minimaal mbo-niveau 3, die in 12 weken worden opgeleid om direct aan de slag te gaan als ICT-applicatiebeheerder óf om naast het werk de BBL-opleiding Expert IT systems and Security te volgen. Deelname aan het voorschakeltraject is kosteloos dankzij subsidie van Groei Vooruit en UWV.

Eind september zijn de eerste 10 deelnemers aan het voorschakeltraject begonnen. Zij krijgen eerst 8 weken les bij Deltion College. Ze leren onder andere hoe je hardware en software installeert, hoe een IT Servicedesk werkt en welke verschillende databases er zijn. Daarna gaan de deelnemers 4 weken praktijkervaring opdoen bij een van de zeven werkgevers die een werkplek hebben aangeboden. Tijdens die periode staat een jobcoach van Deltion voor hen klaar. Nadat de deelnemers het traject goed afgerond hebben, krijgen zij minimaal een halfjaarcontract bij de organisatie waar zij tijdens het traject praktijkervaring hebben opgedaan. De deelnemende bedrijven in dit eerste voorschakeltraject zijn SSC ONS, Westerman Logistics, Cobbler ICT, EveryOffice, Ilionx en Novictus.

‘ICT is een belangrijke pijler onder slimmer en innovatief werken bij het bedrijfsleven’
Eric Nak was nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit voorschakeltraject. “In de regio Zwolle wordt ICT steeds belangrijker. Het is een belangrijke pijler onder slimmer en innovatief werken bij het bedrijfsleven. Maar zonder enige kennis van IT wordt iemand niet aangenomen. Dankzij dit voorschakeltraject krijgen zowel werkenden als werkzoekenden de kans om te kunnen werken in een ICT-omgeving. En werkgevers kunnen de openstaande ICT-functies makkelijker invullen.”

WSP Regio Zwolle – het samenwerkingsverband tussen 15 regiogemeenten en UWV – heeft de werving van de deelnemers verzorgd. Van der Veen spreekt over ‘serieuze belangstelling’. “Er waren meer dan veertig mensen geïnteresseerd. Op basis van speeddates en persoonlijke gesprekken met werkgevers zijn uiteindelijk 10 mensen aan een werkplek gekoppeld.” Nak vult aan: “De leraren die de deelnemers nu les geven, zijn heel tevreden. De groep is enthousiast en leert snel. Wij hopen dat nog veel groepen zullen volgen.”

Heb je vragen over het Voorschakeltraject ICT Applicatiebeheer en Deskengineer? Ben je werkgever en wil je een werkplek beschikbaar stellen? Of ben je op zoek naar (ander) werk en wil je aan het voorschakeltraject deelnemen? Neem dan contact op met Eric Nak (enak@deltion.nl, 06-27281955) of Wiepie van der Veen (wiepie.vanderveen@uwv.nl, 06-11371390).

 

(Bron: WSP Regio Zwolle)